Go to Top

ΔΡΑΣΗ 4: Ανάπτυξη πλαισίου ΑΚΖ (LCA) και εφαρμογή σε μελέτες περιπτώσεων ΑΚΖ

Βασικά σημεία της δράσης:

  • Προσδιορισμός του πλαισίου Ανάλυση Κύκλου Ζωής-ΑΚΖ (LCA) βασισμένο στην ταξινόμηση των Επικίνδυνων Χημικών σε συμφωνία με τις UNRTDG κλάσεις κινδύνου
  • Προσδιορισμός των εισροών-εκροών, ενεργειακών συντελεστών και των ορίων των συστημάτων στις φάσεις μεταφοράς, διακίνησης και φόρτωσης/ εκφόρτωσης των Επικίνδυνων Χημικών λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα διαρροής στο έδαφος ή το νερό
  • Ανάπτυξη μοντέλων ΑΚΖ μέσω λογισμικού με βάση τα αποτελέσματα παρελθόντων εφαρμογών ΑΚΖ
  • Ανάπτυξη των Καταλόγων Απογραφής ΑΚΖ (LCI) για τις μελέτες περιπτώσεων βάσει των αναγνωρισμένων κατηγοριών επικίνδυνων ουσιών στην Ελλάδα

Η ολοκλήρωση των εργασιών προβλέπει την μετάβαση εκπροσώπων του ΠΚ στην Αθήνα και σε άλλες σημαντικές τοποθεσίας ώστε να διευκολυνθεί η συλλογή δεδομένων και η συνεργασία με την ΜΟΗ και AVINOIL.

Το ΠΚ έχει την γενική ευθύνη της παρούσας δράσης.

Υπο-Δράση 4.1: Προσδιορισμός του πλαισίου ΑΚΖ (LCA) βασισμένου στην ταξινόμηση των Επικίνδυνων Χημικών σε συμφωνία με τις UNRTDG κλάσεις κινδύνου.

Βασικά σημεία της δράσης:

  1. Έρευνα για τον προσδιορισμό του πλαισίου LCA με βάση την ταξινόμηση των Επικίνδυνων Χημικών σε συμφωνία με τις UNRTDG κλάσεις κινδύνου. (βλ. Δράση 3.1).
  2. Προσδιορισμός Επικίνδυνων Χημικών Ουσιών σε κάθε κλάση που χρησιμοποιούνται ευρέως και για τις οποίες η μεταφορά και η διαχείριση κατά τις φάσεις φόρτωσης/ εκφόρτωσης πραγματοποιούνται με τα ίδια μέσα και περιλαμβάνουν τα ίδια στάδια (χρήση αποτελεσμάτων της Δράσης 2.4).
  3. Μεθοδολογία: Βιβλιογραφική ανασκόπηση για τους τρόπους μεταφοράς και διαχείρισης κατά τις φάσεις φόρτωσης/ εκφόρτωσης για τις πιο κοινά χρησιμοποιούμενες Επικίνδυνες Ουσίες των επιλεγμένων UNRTDG κλάσεων και ταξινόμηση των ουσιών σε ξεχωριστές LCA κατηγορίες με βάση τα διαφορετικά μέσα και στάδια που εφαρμόζονται κατά τη διαχείριση και μεταφορά.

Υποβολή αναφοράς (report) για το πλαίσιο LCA βασισμένη στην ταξινόμηση των Επικίνδυνων Ουσιών. Το ΠΚ έχει την γενική ευθύνη της παρούσας δράσης.

Υπο-Δράση 4.2: Προσδιορισμός των εισροών-εκροών, ενεργειακών συντελεστών και των ορίων των συστημάτων στις φάσεις μεταφοράς, διακίνησης και φόρτωσης/ εκφόρτωσης των Επικίνδυνων Χημικών λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα διαρροής στο έδαφος ή το νερό.

Βασικά σημεία της υπο-δράσης:

    1. Προσδιορισμός εκπομπών στο περιβάλλον (material flows) και των τύπων ενεργειακών απαιτήσεων. Λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα διαρροής στο έδαφος ή το νερό και οι πιθανές απώλειες προϊόντος κατά τις φάσεις μεταφοράς και φόρτωσης/ εκφόρτωσης των επικίνδυνων ουσιών. Τα δεδομένα προϊόντων για την απώλεια εξάγονται από τη Δράση 3.2.
    2. Κατηγοριοποίηση των εκπομπών στο περιβάλλον (υγρές, στερεές, αέριες) και των ενεργειακών απαιτήσεων.
    3. Προσδιορισμός των μονάδων μέτρησης των παραπάνω συντελεστών (kg of emissions / ton of Reference Substance, κλπ.)
    4. Προσδιορισμός των ορίων των συστημάτων ΑΚΖ για κάθε κατηγορία επικίνδυνων ουσιών (όπως έχουν προσδιοριστεί στην 4.1).
    5. Τα στάδια του ΚΖ που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη μεταφορά (οδική, σιδηροδρομική, θαλάσσια και με αγωγούς), και τη φόρτωση/ εκφόρτωση των επικίνδυνων ουσιών.

Στην ΑΚΖ συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω ενδεικτικές κατηγορίες εργασιών:

Κατηγορία Εργασιών Συμπεριλαμβάνεται Δεν Συμπεριλαμβάνεται
Παραγωγή και συντήρηση εξοπλισμού

x

Μεταφορά εξοπλισμού

x

Παραγωγή χημικών ουσιών

x

Οδική, θαλάσσια και σιδηροδρομική μεταφορά χημικών ουσιών

x

Ο χειρισμός των χημικών ουσιών κατά τη φόρτωση / εκφόρτωση

x

Μεταφορά προσωπικού

x

Εκπομπές και διαχείριση αποβλήτων κατά τη φόρτωση / εκφόρτωση

x

Προσωρινή αποθήκευση και στάδια διανομής

x

Χρήση και τέλος του κύκλου ζωής

x  (θα οριστεί)

Παραγωγή ενέργειας

x

Για την διεξαγωγή των δεδομένων για την ΑΚΖ, γίνεται χρήση των παρακάτω τεχνικών:

      • Ανάπτυξη ερωτηματολογίου
      • Διεξαγωγή μετρήσεων για προσδιορισμό σημαντικών συντελεστών
      • Ανάλυση δεδομένων ερωτηματολογίου και αποτελεσμάτων από μετρήσεις

Προβλέπεται η διεξαγωγή ταξιδιού εκπροσώπων του ΠΚ στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, για διευκόλυνση της συνεργασίας με MOH & AVINOIL και την ανάπτυξη του πλαισίου των μελετών LCA

Αναμενόμενα αποτελέσματα της δράσης είναι η ανάπτυξη εργαλείων (π.χ. ερωτηματολόγια) για συλλογή στοιχείων και στη συνέχεια η συλλογή όλων των απαραίτητων δεδομένων και καταχώρηση τους σε βάση δεδομένων.

Το ΠΚ έχει την γενική ευθύνη της παρούσας δράσης με συνεργαζόμενα μέλη τη ΜΟΗ και AVINOIL. Επίσης, σ’ αυτή τη δράση προβλέπεται συνεργασία με εξωτερικό σύμβουλο μηχανικό προκειμένου να διευκολύνει τον προσδιορισμό των ροών ουσιών, των συντελεστών ενέργειας αλλά και των ορίων των εξεταζόμενων συστημάτων.

Υπο-Δράση 4.3: Ανάπτυξη μοντέλων ΑΚΖ μέσω λογισμικού με βάση τα αποτελέσματα παρελθόντων εφαρμογών ΑΚΖ (παρελθόντα προγράμματα LIFE).

Αξιοποιούνται αποτελέσματα προηγούμενων επιτυχημένων αναλύσεων ΑΚΖ για την ανάπτυξη των μοντέλων ΑΚΖ μέσω λογισμικού. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του ΠΚ συμμετείχε και υλοποίησε με επιτυχία το Πρόγραμμα LIFE «ECOIL» LIFE04 ENV/GR/110 («Ανάλυση Κύκλου Ζωής ως ένα εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων για την Οικολογική Παραγωγή Ελαιολάδου», που ολοκληρώθηκε το 2006). Το πεδίο εφαρμογής του έργου ECOIL ήταν η εφαρμογή της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής για την οικολογική παραγωγή ελαιολάδου, ​​ο προσδιορισμός των παραμέτρων που προκαλούν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη συνολική βελτίωση του ελαιολάδου. Ως συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης του έργου ECOIL, η ομάδα του ΠΚ έχει αναπτύξει και εφαρμόσει διάφορες άλλες μελέτες ΑΚΖ στην περιοχή της Κρήτης που επέτρεψαν τη σύγκριση των αποτελεσμάτων και τον αποκλεισμό σημαντικών παραγόντων που βοήθησαν στη βελτίωση του οικολογικού χαρακτήρα των διαδικασιών του κύκλου ζωής του ελαιολάδου.

Το λογισμικό που χρησιμοποιείται είναι το SimaPro και την γενική ευθύνη της παρούσας δράσης την έχει το ΠΚ.

Υπο-Δράση 4.4: Εφαρμογή των Καταλόγων Απογραφής ΑΚΖ για τις μελέτες επιπτώσεων βάσει των αναγνωρισμένων κατηγοριών επικίνδυνων ουσιών στην Ελλάδα.

Βασικό σημεία της υπο-δράσης είναι ο προσδιορισμός και η κατηγοριοποίηση αναγνωρισμένων επικίνδυνων ουσιών στην Ελλάδα με βάση τα αποτελέσματα της ΑΚΖ. Οι συντελεστές προσδιορίζονται από τους εταίρους ΜΟΗ και AVINOIL. Διεξάγονται αναλυτικές μετρήσεις προσδιορίζοντας συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών(εφόσον υπάρχουν) σε υπόγεια ύδατα, στο έδαφος και στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα πραγματοποιούνται μετρήσεις και χημικές αναλύσεις σε περιοχές-στόχο (πρατήρια, εγκαταστάσεις φορτοεκφορτώσεων βυτιοφόρων οχημάτων και δεξαμενόπλοιων κλπ.)

Αναμενόμενο αποτέλεσμα της παρούσας δράσης είναι η υλοποίηση των καταλόγων απογραφής ΑΚΖ για αντιπροσωπευτικές χημικές ουσίες όπως αναγνωρίστηκαν με βάση την βιομηχανική πρακτική στην Ελλάδα. Την γενική ευθύνη της παρούσας δράσης την έχει το ΠΚ.